فهرست مطالب

نشریه علوم و فنون مرزی
پیاپی 33 (تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/06/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سروش جعفری، علی اصانلو*، حسین علیزاده صفحات 1-28

    رودخانه مرزی بالهارود یکی از رودخانه های مرزی بین ایران و جمهوری آذربایجان است که تغییرات صورت گرفته در مسیر حرکت این رودخانه در طی سال های گذشته باعث به وجود آمدن مشکلاتی در نوار مرزی هنگ مرزی گرمی شده است. هدف از تحقیق حاضر بررسی تغییر مسیر رودخانه مرزی بالهارود و تاثیر آن بر امنیت مرزنشینان منطقه هنگ مرزی گرمی می باشد. تحقیق حاضر از نوع کاربردی است که به روش توصیفی- پیمایشی انجام گرفته است. جامعه آماری این پژوهش شامل سه گروه؛ کارکنان فرماندهی مرزبانی استان اردبیل به تعداد 45 نفر، کارکنان شاغل در بخش امنیتی فرمانداری شهرستان گرمی و استانداری اردبیل و متخصصین حوزه امور آب مغان و شرکت آب منطقه ای اردبیل 45 نفر و خبرگان محلی (دهیاران و اعضای شوراهای) ساکن در روستاهای مرزی محدوده موردمطالعه 45 نفر بودند که با استفاده از جدول مورگان برای هرکدام حجم نمونه به تعداد 40 نفر با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه محقق ساخته می باشد که روایی آن به صورت صوری توسط خبرگان و کارشناسان مرتبط با موضوع مورد تایید قرار گرفت و پایایی آن از طریق آزمون آلفای کرونباخ با میزان 70/0 که نشان از پایایی مناسبی است به دست آمده است. تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از نرم افزارهای SPSS و GIS با آزمون های رگرسیون ساده انجام گرفته است. نتایج یافته های تحقیق حاکی از آن است که تغییر مسیر رودخانه بالهارود بر امنیت حوزه هنگ مرزی گرمی تاثیر دارد و همچنین تغییر مسیر رودخانه مرزی بالهارود بر ترددهای غیرمجاز، تخریب زیرساخت ها و اقتصاد مرزنشینان در حوزه هنگ مرزی گرمی تاثیر مستقیم معناداری دارد. تغییر مسیر رودخانه مرزی بالهارود موجب ترددهای مرزی غیرمجاز مرزنشینان جمهوری اسلامی ایران و موجبات تخریب زیرساخت های مرزی شده است و همچنین با از دست رفتن اراضی در محدوده موردمطالعه براثر فرسایش و تغییر مسیر رودخانه مرزی بالهارود موجب شده است که مرزنشینان جمهوری اسلامی ایران در منطقه جهت توسعه فعالیت های کشاورزی و تولیدی، اقتصادی با مشکلات جدی روبرو شوند.

    کلیدواژگان: رودخانه مرزی بالهارود، امنیت مرزنشینان، هنگ مرزی گرمی
  • حافظ مهدنژاد*، محمد جوانمرد، فریاد پرهیز صفحات 29-66
    زمینه و هدف

    اهمیت گردشگری به اندازه ای است که در آمایش سرزمین، به عنوان یک بخش ارزشمند و رشد یابنده در زمینه رهیافت اقتصادی مطرح بوده است. به همین منظور پژوهش حاضر به دنبال تحلیل نقش مولفه های آمایش سرزمین در توسعه گردشگری استان سیستان و بلوچستان است.

    روش

    پژوهش حاضر از نظر هدف توسعه ای- کاربردی و رویکرد حاکم بر آن روش توصیفی- تحلیلی است. برای جمع آوری داده های تحقیق از روش های اکتشافی استفاده شده است. جامعه آماری شامل استان سیستان و بلوچستان در سال 1399 است. حجم نمونه، 400 نفر از ساکنان و 30 نفر از کارشناسان و متخصصان است. از روش های دلفی، آزمون پیرسون، آماره T، آزمون تحلیل واریانس یک راهه و آزمون آماری F لوین برای تحلیل داده های پژوهش استفاده شده است.

    یافته ها

    بر اساس نتایج آزمون T، مولفه های آمایش سرزمین نظیر امنیتی و پدافندی(با میانگین 77/3)، زیربنایی و نیروی انسانی(با میانگین 37/3)، سیاسی و مبارزه با قاچاق کالا(با میانگین 25/3)، اقتصادی و اجتماعی-فرهنگی(با میانگین 13/3) و زیست محیطی و فضایی (با میانگین 02/3) به ترتیب بیش ترین تاثیر در توسعه گردشگری در استان سیستان و بلوچستان دارند. بر اساس ضریب همبستگی پیرسون، با اطمینان 99 % و سطح خطای کوچک تر از 01/0 بین آمایش سرزمین و مولفه های گردشگری مشتمل بر محیطی(59/0)، اقتصادی(66/0)، خدماتی(67/0) ، اجتماعی - فرهنگی(69/0)، سیاسی(65/0)، اطلاع رسانی و تبلیغات(63/0)، رقابت پذیری(68/0) و امنیت گردشگران(71/0) رابطه مستقیم (مثبت) وجود دارد.

    نتیجه گیری

    ارتباط بین آمایش سرزمین و مولفه های گردشگری به صورت مستقیم و مثبت است. آمایش سرزمین با مولفه امنیت گردشگران بیشترین ارتباط و با مولفه محیطی کمترین ارتباط را دارد.

    کلیدواژگان: آمایش سرزمین، توسعه گردشگری، نواحی مرزی، استان سیستان و بلوچستان
  • پریسا بیکی* صفحات 67-94

    هجوم جمعیت به شهرهای بزرگ به منظور بهره گیری از فرصت های اقتصادی، اجتماعی و غیره؛ منجر به شکل گیری چالش های متعددی گردیده که از جمله آن می توان به ضعف اقتصادی، عدم امنیت، مهاجرت و خالی شدن سکنه مناطق مرزی اشاره کرد. توسعه پایدار از مباحث مطرح در زمینه مقابله با مشکلات گوناگون شهرها است که از 1980 به بعد بسیار مورد تاکید می باشد. در همین راستا، از رویکردهای نوین که می تواند نقش کلیدی در تحقق پایداری شهرها داشته باشد، گردشگری است. هدف پژوهش حاضر، ارزیابی وضعیت ابعاد پایداری خواف و سپس تبیین نقش عامل گردشگری بر ابعاد پایداری شهری است. روش تحقیق پژوهش توصیفی - تحلیلی است و برای شناسایی معیارهای اصلی، مبانی نظری مورد بررسی قرار گرفت. معیارهای نهایی مطابق با نظرات صاحبنظران امر استخراج گردید. جامعه آماری پژوهش شامل دو گروه ساکنان شهر خواف و خبرگان و متخصصین حوزه گردشگری و برنامه ریزی شهری است. در مرحله اول به منظور ارزیابی وضعیت ابعاد چهار گانه پایداری شهری از آزمون T تک نمونه ای در نرم افزار SPSS بهره گرفته شد و سپس برای تحلیل نقش گردشگری بر هریک از ابعاد پایداری شهری از نرم افزار LISREL استفاده گردید. یافته های تحقیق نشان دهنده آن است وضعیت شهر خواف به لحاظ ابعاد پایداری شهری مطلوب نمی باشد که در این میان پایداری اقتصادی پایین تر سطح مطلوبیت را کسب نمود. همچنین عامل گردشگری بر تمامی ابعاد پایداری شهری تاثیر مثبت و معنادار دارد که بیشترین آن بر پایداری کالبدی (91/0) و پایداری اجتماعی (41/0) است.

    کلیدواژگان: پایداری شهری، گردشگری، مناطق مرزی، شهر مرزی خواف، LISREL
  • علیرضا مرزبانی، پرویز سبحانی*، کامران ترانه صفحات 95-124
    زمینه و هدف

    مدیریت عنصری حیاتی در پویایی و بالندگی هر سازمانی محسوب می شود. پژوهش حاضر با هدف تحلیل نقش مدیریت و مدیران در ارتقاء انگیزه و روحیه ی کارکنان فرماندهی مرزبانی ناجا در پیشبرد ماموریت های سازمانی خود انجام گرفته و برای این منظور، نظریات نظریه پردازانی چون تیلور، اسکینر، مازلو و هرزبرگ مبنای کار قرار گرفته است.

    روش پژوهش

    رویکرد بکارگرفته شده در پژوهش حاضر کیفی بوده و از روش گرانددتیوری و ابزار مصاحبه ی باز و نیمه ساخت یافته با 17 نفر از صاحب نظران حاضر به خدمت در فرماندهی مرزبانی استان کردستان استفاده شده است.

    یافته ها

    یافته ها نشان می دهد که عوامل موثر بر بی انگیزگی در میان کارکنان فرماندهی مرزبانی، ناشی از پنج مولفه ی کلی؛ 1.دغدغه های ناشی از نحوه ی مدیریت و فرماندهی، 2.دغدغه های فرهنگی و اجتماعی کارکنان، 3.دغدغه های معیشتی و اقتصادی کارکنان، 4.دغدغه های محیطی کارکنان و 5.دغدغه های احساسی، عاطفی، روحی-روانی کارکنان است. هرکدام از این مولفه ها می تواند ضمن اینکه به تنهایی عاملی مجزا در کاهش انگیزه ی خدمتی کارکنان باشد، بر بروز و تشدید دغدغه های دیگر تاثیر گذاشته و هم زمان نیز از آنها متاثر گردد.

    نتایج

    براساس یافته های به دست آمده می توان نتیجه گرفت که عوامل موثر بر رفع دغدغه های کارکنان، که مدیریت یا فرماندهی سازمان به صورت مستقیم می تواند بر آنها اثرگذار باشد، شامل 1.پرهیز از خشم وشتاب زدگی در تصمیم گیری ها، 2.پرهیز از تبعیض، 3.پرهیز از پیش داوری، 4.الگو و پیش گام بودن در سازمان، 5.نگرش علمی و منطقی، 6.مقابله با شایعه پراکنی، 7.اخلاق مداری حرفه ای، 8.تشویق، ترغیب و تقویت خرد جمعی، 9.تقویت جو همدلی، 10.شایسته سالاری، 11.فرجام-اندیشی، 12.القای امید در مجموعه؛ می شود. درنهایت، تحقق این مولفه ها زمینه ساز؛ تعهدوتعلق سازمانی، تقویت روحیه ی خدمتی و ارتقا انگیزه ی کاری در میان کارکنان مرزبانی ناجا می شود.

    کلیدواژگان: مدیریت، انگیزش، کارکنان فرماندهی مرزبانی
  • مسعود حراقی*، علی درویشی، مریم حراقی صفحات 125-157
    هدف

    پژوهش پیش رو بدنبال بررسی عوامل موثر بر گرایش برخی مرزنشینان استان بوشهر به قاچاق کالا می باشد. در این راستا تاثیر چهار متغیر شامل عوامل اقتصادی، اجتماعی، جغرافیایی، حقوقی، ساختاری، سیاسی و فرهنگی بر گرایش به قاچاق کالا مورد بررسی قرار گرفت.

    روش شناسی پژوهش

    جامعه آماری پژوهش کاربردی-پیمایشی حاضر، کارکنان فرماندهی دریابانی و ساکنان حاشیه ساحل استان بوشهر می باشند. تعداد نمونه آماری با استفاده از فرمول کوکران تعیین گردید و در نهایت 110 نفر از کارکنان فرماندهی دریابانی و650 نفر از ساکنان حاشیه ساحل مورد بررسی قرار گرفتند، از نرم افزارهای Amos22 و Spss22 به منظور تحلیل داده های پژوهش استفاده شد.

    یافته ها

    بررسی فرضیات پژوهش نشان می دهد، روابط معناداری بین عوامل چهارگانه شامل عوامل اقتصادی(ضریب تاثیر 91/0)، عوامل فرهنگی و اجتماعی(ضریب تاثیر 79/)0، عوامل ساختاری و جغرافیایی(ضریب تاثیر 86/0) و عوامل سیاسی و حقوقی(ضریب تاثیر 82/0) با گرایش به قاچاق کالا وجود دارد و این متغیرها تاثیر متفاوتی بر تمایل و اقدام به قاچاق کالا دارند.

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش نشان می دهد، عوامل اقتصادی بیشترین تاثیر را در اقدام به قاچاق کالا دارند، به گونه ای که باید در بخش عوامل اقتصادی ازیک سو هم تولید و استانداردهای تولیدی تقویت گردد و هم سیاست های پولی و مالی و نیز ساختارهای ستنی بازار مورد بازبینی قرار گیرند تا بدین وسیله انگیزه های اقتصادی اقدام به قاچاق کالا از بین رود. در پایان راهکار سیاستی به منظور کاهش قاچاق کالا از طریق ته لنجی ارایه گردید.

    کلیدواژگان: قاچاق کالا، مرزنشینان، ته لنجی، استان بوشهر
  • زهره فنی *، سارا کمانگر صفحات 159-180

    امروزه با گسترده و پیچیده شدن جوامع، موضوع امنیت ابعاد گسترده و پیچیده ای به خود گرفته است. امنیت یکی از اصلی ترین عوامل پایداری جوامع امروزی به شمار می آید که با افزایش و پیچیدگی جوامع شهری، شرایط تامین این نیاز و برطرف کردن این مسئله نیز پیچیده تر شده است. شناخت و کنترل امنیت در شهرها نگاه دقیق و همه جانبه ای را می طلبد تا بتواند ابعاد گوناگون امنیت را درک کرده و به کشف ارتباط های پنهان میان آن ابعاد در سطوح مختلف بپردازد. هدف پژوهش حاضر سنجش احساس امنیت اجتماعی شهروندان شهر مرزی قصر شیرین می باشد. این پژوهش توصیفی- تحلیلی و ازنظر هدف کاربردی است. جامعه آماری پژوهش کلیه ساکنان شهر قصر شیرین که در سال 1395 تعداد 23929 نفر می باشد که تعداد 377 نفر از شهروندان با استفاده از فرمول کوکران با سطح اطمینان 95 درصد، احتمال خطای 5 درصد به صورت تصادفی ساده انتخاب شدند. جهت جمع آوری داده ها و اطلاعات از دو شیوه اسنادی و میدانی بهره گرفته شده است و با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته داده های موردنیاز گردآوری شد. برای به دست آوردن اعتبار صوری ازنظرهای اساتید و صاحب نظران و برای بررسی روایی از روش اندازه گیری آلفای کرونباخ استفاده شد. یافته های تحقیق نشان می دهد میزان احساس امنیت اجتماعی بر اساس 2 متغیر مالی، جانی در بین شهروندان در طیف نسبتا مطلوبی قرار دارد.، نتایج آماری حاصل نشان می دهد که وضعیت احساس امنیت اجتماعی در بین سنین مختلف معنادار می باشد و میانگین احساس امنیت برحسب جنسیت متفاوت و مردان از زنان احساس امنیت بیشتری می کنند همچنین بین نقش نیروهای انتظامی و امنیت اجتماعی رابطه معنادار و مستقیم برقرار است و حضور پررنگ تر نیروی انتظامی برابر بااحساس امنیت بیشتر ساکنان است. همچنین بین احساس امنیت اجتماعی و سن و جنس، امنیت جانی، مالی، و فضای فیزیکی و اجتماعی شهر رابطه معناداری وجود دارد.

    کلیدواژگان: امنیت، امنیت اجتماعی، شهرهای مرزی، شهر قصر شیرین
  • محسن اکبری، وحید بارانی پسیان *، حمیدرضا یوسفی صفحات 181-209

    پدافند غیرعامل باعث توانمند ساختن روستاییان در تامین حداکثر ایمنی، پایداری و به حداقل رساندن آسیب‌پذیری زیرساخت‌های مرتبط با توسعه پایدار می‌شود. پژوهش حاضر باهدف تحلیل فضایی و آمایشی سکونتگاه‌های روستایی شهرستان مرزی قصر شیرین با تاکید بر ارزیابی و پدافند غیرعامل به‌منظور ارتقاء و بهبود ساماندهی شاخص‌های امنیتی – دفاعی این مناطق صورت گرفته است. روش پژوهش توصیفی- تحلیلی  و جامعه آماری موردپژوهش در این تحقیق 40 نفر از خبرگان حوزه پدافند غیرعامل می‌باشند. برای تحلیل شاخص ها از مدل‌ها و نقشه‌های رستری و پهنه‌بندی در قالب 11 معیار و نظرات کارشناسان و خبرگان پدافند غیرعامل استفاده گردیده است. یافته ها نشان می دهد که معیارهای زمین‌لغزش با 35%، گسل با 28% و شیب با 17% بیشترین اهمیت و در مقابل معیارهای رودخانه با 4% و فرسایش 3% کاربری زمین با 2% کمترین اهمیت را در مدل AHP داشته است. بر اساس نتایج حاصله اغلب روستاهای مستقر در شمال شرقی شهرستان شامل در محدودهای مناسب واقع‌شده‌اند و تعدادی از روستاها در جنوب شرقی شهرستان شامل (نعل شکن، ورگچ، کله جوب، مه ریگ و مه رسه و...) در محدودهای نامناسب و ریسک‌پذیر قرارگرفته و در رویکرد آینده باید روستاییان جهت سکونت از محدودهای که در مرکز، گوشه شمال شرقی و جنوب شرقی شهرستان به‌عنوان محدودهای نامناسب بوده پرهیز و دوری نمایند.

    کلیدواژگان: آمایش تحلیل فضایی، سکونتگاه های روستایی، پدافند غیرعامل، شهرستان مرزی قصر شیرین
|
  • Sorush Jafari, Ali Ousanlo *, Houssen Alizadeh Pages 1-28

    The Balharud border river is one of the border rivers between Iran and the Republic of Azerbaijan. Changes in the course of this river over the past years have caused problems in the border strip of the Garmi Border Regiment. The purpose of this study is to investigate the diversion of the Balhorud border river and its impact on the security of border residents in the Garmi Border Regiment. The present research is an applied research that has been done by descriptive-survey method The statistical population of this study includes three groups; 45 employees of Ardabil Border Command, 45 employees of the security department of Garmi and Ardabil governorates and experts in the field of Moghan water affairs and Ardabil regional water company 45 and local experts (villagers and council members) living in border villages of the study area 45 There were 40 people selected for each sample size using Morgan table using simple random sampling method. The data collection tool is a researcher-made questionnaire whose validity was formally confirmed by experts and related experts and its reliability was obtained through Cronbach's alpha test with a rate of 0.70 which indicates good reliability. Data analysis was performed using SPSS and GIS software with simple regression tests. The results of the research indicate that the diversion of the Balharud River has a significant effect on the security of the Garmi Border Regiment and also the diversion of the Balharud Border River has a significant direct effect on illegal traffic, infrastructure destruction and border economy in the Garmi Border Regiment. Redirecting the border river of Balharud has caused illegal border traffic of border residents of the Islamic Republic of Iran and has caused the destruction of border infrastructure. Agricultural and productive, economic activities face serious problems.

    Keywords: Balharud border river, border security, Garmi border regiment
  • Hafez Mahdnejad *, M Javanmard, Faryad Parhiz Pages 29-66
    Background and Aim

    The importance of tourism is as great as that it has been a valuable and growing part of the economic approach in Spatial planning. In this regard, the present research has seeks to spatial planning role analysis in tourism development in Sistan and Baluchestan province.

    Methodology

    Present research is developmental-applied in terms of purpose. The sample size is 400 residents and 30 experts and specialists. This study has been used methods such as Delphi, Statistics T , ,one-way ANOVA, Levin F test and Pearson test .

    Findings

    Based on the results of T-test, components of spatial planning such as security and defense (average 3.77), infrastructure and manpower (average 3.37), political and combating commodity smuggling(average 3.25), economic and socio-cultural (average 13.13) 3) and environmental and spatial (with an average of 3.02) have the greatest impact on tourism development, respectively. According to Pearson correlation coefficient, with 99% confidence and error level less than 0.01 between spatial planning and tourism has positive direct relationships which include environmental (0.59), economic (0.66), service (0.67); social-cultural (0.69), political (0.65), information and advertising (63) (0.68), competitiveness (0.68) and tourist safety (0.71).

    Conclusion

    spatial planning components have a significant role in tourism development in Sistan and Baluchestan province. Because their average is high and their upper and lower limits are positive. The relationship between patial planning and tourism components is direct and positive. patial planning has the most relationshipwith the security component of tourists. It also has the least relationship with the environmental component.

    Keywords: Spatial Planning, Tourism development, border areas, Sistan, Baluchestan province
  • Parisa Beiki * Pages 67-94

    population infestation to major cities in order to take advantage of economic, social opportunities, etc.; has led to the formation of several challenges as economic weakness, insecurity, migration and depopulation of border areas. Sustainable development is one of the global issues for dealing with various problems of cities, which has been highly emphasized since 1980. one of the new approaches that can play a key role in achieving the sustainability of cities is the tourism approach. The purpose of this study is to evaluate the situation of sustainability dimensions of the border city of Khaf and then explain the role of tourism on the dimensions of urban sustainability . The research method is descriptive-analytical and to identify the main criteria, research literature and theoretical foundations were examined. the final criteria were extracted in accordance with the opinions of experts. The statistical population of the study includes two groups of residents of Khaf city and experts and specialists in the field of tourism and urban planning. In the first stage, in order to explain the situation of the four dimensions of urban sustainability, one-sample t-test was used in SPSS software and then LISREL software was applied to analyze the impact of tourism factor on each of the dimensions of urban sustainability.the research findings show that the situation of Khaf city is not desirable in terms of urban sustainability. Also, tourism factor has a significant effect on all aspects of urban sustainability.

    Keywords: Urban sustainability, Tourism, Border Regions, Khaf, LISREL
  • Alireza Marzbani, Parviz Sobhani *, Kamran Taraneh Pages 95-124

    Management is a vital element in the mobility and progress of every organization. The present study aims at analyzing the role of management and managers in increasing the spirit and motivation of Police Border Command Personnel in meeting their organizational missions. To do so, the theories of theorists like Taylor, Schiner, Mazlow and Herzberg is used as a basic. The used approach is qualitative and the method is grounded theory, by means of open and semi-structured interview with 17 persons of those serving in the Kurdistan Border Command. Findings show that the five following categories are the main ones causing diminish of motivation among the Border Command personnel: 1. Concern about the procedure of management and commandment, 2. Personnel's cultural and social concerns, 3. Personnel's economic and life concerns, 4. Personnel's environmental concerns, 5. Personnel's emotional and mental concerns. Each of these categories can effect on each other mutually. According to the results, the following factors over them, the management has direct influence; can lead to the increase of motivation among personnel. 1. Avoiding violence and haste in decision-making, 2. Avoiding discrimination, 3. Avoiding prejudice, 4. Bing sample and pioneer in the organization, 5. Scientific and logical outlook, 6. Confronting gossiping, 7. Professional ethics-centering, 8. Inciting and motivating collective wisdom, 9. Intensifying empathy, 10. Merited-leading, 11. End-reflecting, 12. Inducing hope in the collection. Finally, meeting these categories will lead to 1. Organizational belonging and commitment, 2. Intensifying service spirit and working motivation of the personnel in Police Border Command.

    Keywords: management, Motivation, Border command personnel
  • Masoud Haraghi *, Ali Darvishi, Maryam Haraghi Pages 125-157
    Objective

    The present study seeks to investigate the factors affecting the tendency of some residents of Bushehr province to smuggle goods. In this regard, the impact of seven factors including economic, social, geographical, legal, structural, political and cultural factors on tendency to smuggle goods was investigated. Research

    Methodology

    The statistical population of this applied-survey study is Marine Command staff and coastal residents of Bushehr province. Statistical sample was determined using Cochran formula and finally 110 marine and 650 coastline residents were surveyed. Amos22 and Spss22 software were used to analyze the research data.

    Results

    The research hypotheses show that there are significant relationships between seven factors including economic factors (0.91), cultural factors (0.69), structural factors (0.86), Legal factors (impact factor of 0.81), social factors (effect factor of 0.88), political factors (effect factor of 0.83) and geographical factors (effect factor of 0.79) tend to be trafficked and these variables have different effects. On the desire and attempt to smuggle goods.

    Conclusion

    The findings of the study show that economic factors have the greatest impact on commodity trafficking, so that both economic and policy standards need to be strengthened in the economic factors sector. Monetary and financial policies as well as market-based structures are being scrutinized, and economic incentives to smuggle goods also disappear. At the end of the day, a policy solution to reduce smuggling was presented. Send feedback History Saved Community

    Keywords: Smuggling of goods, Border residents, Bottom of ark, Bushehr border province
  • zohreh fanni *, sara kamangar Pages 159-180

    Today, with the expansion and complexity of societies, the issue of security has taken on a wide and complex dimension. Security is one of the main factors in the sustainability of today's societies, which with the increase and complexity of urban communities, the conditions for meeting this need and addressing this issue has become more complex. Recognizing and controlling security in cities requires a thorough and comprehensive look to be able to understand the various dimensions of security and to discover the hidden connections between those dimensions at different levels. The purpose of this study is to assess the sense of social security of the citizens of the border town of Qasr-e Shirin. This research is descriptive-analytical and in terms of its objectives it is of an applied research type. The statistical population of the study is all residents of Qasr-e Shirin (23,929 people in 2016), of whom 377 citizens were selected using Cochran's formula with 95% confidence level, 5% probability of error through simple random sampling method. In order to collect data and information, two documentary and field study methods were used and the required data were collected using a researcher-made questionnaire. Cronbach's alpha test was used to obtain the reliability. Face validity was confirmed by the views of professors and experts. Findings show that the level of sense of social security based on two financial and life variables among citizens is in a relatively desirable range. The statistical results show that the state of sense of social security is different between different ages and the average sense of security varies by gender and men feel more secure than women. There is also a significant and direct relationship between the role of law enforcement and social security, and a stronger police presence equals a greater sense of security for residents. There is also a significant relationship between the sense of social security and age and gender, life and financial security, and physical and social space of the city.

    Keywords: Security, Social security, Border cities, Qasr-e Shirin
  • mohsen akbari, Vahid Barani Pesyan *, Hamid-Reza Yousefi Pages 181-209

    Passive defense empowers villagers in ensuring the maximum safety, sustainability, and minimizing the vulnerability of sustainable development-related infrastructure. The present study was conducted with the aim of spatial and land use analysis of rural settlements in the border city of Qasr-e Shirin with emphasis on evaluation and passive defense in order to improve and promote the organization of security-defense indicators in these areas. The research method was descriptive-analytical and statistical population consists of 40 experts in the field of passive defense. To analyze the indicators, models and maps of raster and zoning in the form of 11 criteria and opinions of passive defense experts have been used. Findings show that landslide criteria with 35%, fault with 28% and slope with 17% were the most important and, in contrast, the river criteria with 4%, erosion with 3%, and land use with 2% were the least important in AHP model. Based on the results, most of the villages located in the northeast of the city are located in suitable areas and a number of villages in the southeast of the city, including Nal Shekan, Vargach, Kaleh Joob, Meh Rig and Meh Raseh, etc. are in inappropriate and risky areas. In the future approach, the villagers should avoid the areas that are in the center, northeast and southeast corners of the city as unsuitable areas.

    Keywords: Planning, Spatial analysis, Rural settlements, Passive defense, Qasr-e Shirin border town